torsdag 25 september 2014

Ska vi spela Killtycka?


Jag hittade den här "vi fem"-frågan i Aftonbladet i somras. Aftonbladet är inte ensamma om att se jämställdheten som en åsiktsfråga; det finns oceaner av killtyckande och mansplainande på ämnet. Jag vill tipsa om fler saker som Aftonbladet och andra kan passa på att tycka till om när de ändå är i farten. Det kan bli en ny, rolig frågesport! Håll tillgodo:

Tycker du att fång är namnet på en sjukdom som orsakar inflammationer i hovarna hos hästar?

Tycker du att Gambia är Afrikas minsta land?

Tycker du att Sister Rosetta Tharpe var en musiker och rock n' roll-gitarrist född i USA 1915?

Tycker du att Döda havet är en sjö vars vattenyta är belägen mer än 400 meter under havet?

Tycker du att Mike Tyson aldrig har bitit av någons öra?

Tycker du att bananer växer i klasar och klassificeras som bär?

Tycker du att Joy Division är ett band var sångare Ian Curtis begick självmord den 17 maj 1980?

Tycker du att Tyskland är ett land med 7 miljoner invånare som är beläget i Sydamerika och har farsi som officiellt språk?

Tycker du att Vivienne Westwood är en modeskapare som designade kläder åt Malcolm McLarens butik "Sex" på Kings road i London på 70-talet och gav upphov till bandet Sex Pistols klädstil?

Tycker du att pizza är en traditionell maträtt bland Kenyas massaifolk, vilken de brukar avnjuta under det årliga halloweenfirandet?Fyll gärna på med era egna killtyckarfrågor!2 kommentarer:

 1. Så en fråga som beror helt på vilken vinkel du ser den från, helt på vad du fokuserar på och helt på vilken forskning du tycker är relevant för att få ett svar, är i samma anda som:
  "Är Tyskland ett land i Sydamerika?"

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja. Det finns massor av perspektiv och vinklar inom området jämställdhet, men det faktiska, korrekta svaret på frågan om Sverige är jämställt är "nej". Lika bensäkert som att jorden är rund.

   Radera