torsdag 18 september 2014

Dagens makeup

Det är dags att skriva lite om smink, och jag börjar med de allra senaste trenderna:


Mycket smink ska det va! Ös på i tjocka lager tills det inte överhuvudtaget går att ana hur du egentligen ser ut därunder! Höstens val av ögonskugga går i lila och gult, rikligt och i kombination. Detta matchas sedan med ett säkert kort i form av den gamla klassikern "silvermustaschen". Ska du på anställningsintervju? Vinkla upp spetsarna på mustaschen såhär snirkligt och fint. För en kväll på krogen kan en mer slick och rak mustasch vara på sin plats, och för en hemmakväll med chipsskålen räcker en slarvigt ditmålad moppemusch.Tio saker som är bra att komma ihåg med smink:

1. Den så kallade skönhetsindustrin är skit och får oss att må pyton, men smink behöver inte handla om skönhet, utan kan vara en viktig del i en persons uttryck. Därför bör vi vara försiktiga med att dra generella slutsatser om att smink = förtryck. Det blir endast till ett användande av härskarteknikerna påförande av skam och skuld samt förminskande gentemot sminkbärarna.

2. Det finns ingen neutral plats där alla är fria, som är universell för alla. Till exempel så kan cisflatan som kastar mascaran kan känna sig fri, medan införskaffandet av makeup kan vara ett viktigt steg på vägen för en transkvinnas väg mot frigörelse (jag har inte tolkningsföreträde här men hänvisar till Maria Ramnehills text)

3. Det finns inget alls som säger att den cistjej som sminkar sig gör det för att attrahera den heterosexuella, manliga blicken. Vi måste sluta anta att det alltid är det högsta syftet med vår existens! Vi kan även sminka oss för att uttrycka en identitet, visa tillhörighet i en subkultur eller bara för att det får oss att känna oss party i en trist vardag.

4. Den som sminkar sig upplever inte automatiskt att det ökar hens skönhet. Vi kan ha helt andra uppfattningar om vad skönhet är, men ändå gilla smink.

5. Att förakta smink är att förakta ett feminint kodat uttryck och attribut, vilket vi absolut borde lägga av med inom de feministiska rörelserna. Att tro att vägen till frihet är att alla ska anta könsneutrala eller manligt kodade attribut är helt enkelt inte rätt väg.

6. Vi måste respektera att många personer vill ta avstånd från allt som har med fokus på utseende att göra. Detta för att utseendehetsen påverkar oss alla, och att många behöver hantera den genom att totalt ta avstånd från allt som rör yta och komplimanger. Men vi får också respektera att andra personer upplever komplimanger för sitt estetiska uttryck som stärkande för identiteten.

7. Den person som inte klarar av att visa sig osminkad för någon - partner inkluderad- och som ägnar timmar åt att sminka sig innan hen lämnar hemmet mår förmodligen inte så bra med sitt utseende. Andra som bär smink mycket och ofta kan absolut göra det. Inga problem. Det finns ingen motsättning mellan frekvent sminkande och bra självförtroende.

8. Ett tips är att inte ha principer gällande smink. Bär det inte om du inte känner att det är en del av ditt uttryck eller identitet, eller om det får dig att känna dig ofri (jag vet att det kan vara svårt att sluta använda smink, och att det är en kamp i sig). Men om andan faller på och det verkar kul vid något festligt tillfälle- Prova! Det kan vara spännande att testa olika uttryck och hur de får dig att känna dig, oavsett kön eller identitet.

9. Problematisera och ifrågasätt idealen. Fråga dig själv varför du sminkar dig, och om du trivs lika bra med dig själv osminkad som sminkad. Men klandra aldrig dig själv eller någon annan för att vi inte är resistenta mot patriarkatets bojor!

10. Det är mänskligt att vilja uttrycka sig genom yttre attibut, även om det inte gäller för alla. Ni vet det här med att "pojkflicka" ses som något positivt, medan "flickpojke" inte finns då det skulle betraktas som nedvärderande? Så tänker jag om smink: För varje cistjej som känner sig förtryckt om hon bär smink så finns det garanterat killar och andra som hade känt sig mer frigjorda om de vågat bära detsamma.

4 kommentarer: