måndag 20 oktober 2014

#musikskatten

Det har gått vågor i trenden att posta listor på Facebook med de tio skivor som betytt mest för dig, och redan för något år sedan postade jag min lista. Nu är denna uppmaning i ropet igen, och jag har blivit nominerad av en rad personer att göra om saken. Bland nästan alla de listor jag sett personer (oavsett kön) publicera har en förkrossande majoritet av medlemmarna i banden/artisterna på skivorna varit män. Min egen lista såg bättre ut än genomsnittet, men nådde inte upp till en jämn könsfördelning. Nu tänkte jag dra igång en uppmaning till er att posta tio skivor som betytt mycket för er och/eller som ni vill tipsa om, som antingen domineras av ickemän eller har en tongivande och inspirerande medlem som inte är man. Nominera vänner att göra detsamma, och använd er av hashtaggen #musikskatten. Jag inspireras såklart av SKAP:s strålande initiativ med hashtaggen #skapelsen här, där ickemän i musikhistorien lyfts fram genom bilder. Nu vill jag att vi gör detsamma med dessa listor med skivor!

Använd gärna denna text när ni publicerar er lista och nominerar era vänner:
"Att posta en lista med de tio skivor som betytt mest för dig, och uppmana dina vänner att göra detsamma, är en populär trend på Facebook. Dessa skivor tenderar att domineras av mansdominerade band/artister som är män. Nu uppmanas ni istället att lyfta fram tio skivor som antingen domineras av ickemän eller akter med en inspirerande och tongivande medlem som är ickeman. Välj bland dina favoritskivor, och/eller skivor du vill tipsa andra om! Använd hashtaggen #musikskatten, så hjälps vi åt att lyfta fram andra än män i musikhistorien!"


Min lista:

1. Madonna- Like a prayer
2. X-ray spex- Germfreee adolescents
3. PJ Harvey- To bring you my love
4. The Avengers- S/T
5. Nico- Chelsea Girl
6. The Knife- Deep Cuts
7. Le Tigre- S/T
8. The Bombettes- Get out of my trailer sailor
9. The Runaways- Queens of noise
10. Misantropic- Split LP w. Eaten Raw

4 kommentarer:

 1. En blir ju förbannad att man måste tänka efter, i alla fall om man inte ska repetera akter. Småfuskar med Knife/FR men å andra sidan hade minst fem skivor med Karin platsat egentligen. I ingen ordning:

  The Knife - Deep Cuts
  Fever Ray - S/T
  The Sugarcubes - Stick Around For Joy
  Siouxsie &tB - Join Hands
  My Bloody Valentine - Loveless
  Säkert! - S/T
  Spooks - SIOSOS volume one
  Hedningarna - Kaksi
  White Stripes - Elephant
  t.A.T.u. - 200 km/h in the wrong lane

  SvaraRadera
 2. Hej. Kul att ni lyfter fram kvinnor inom musiken! Men jag måste få fråga dig, om det nu är så viktigt att en lista som ska spegla de tio skivor som betytt mest för dig ska vara jämt könsfördelad varför lyfter du då bara fram vita kvinnor, där merparten även är medel eller överklass? Borde inte den listan innehålla en jämn ras/klassfördelning då också? Jag läste för någon vecka sedan en krönika i VK om denna lista och såg hur krönikören ansåg sig vara sexistisk då hans lista bestod av enbart män, blir inte listor av enbart vita kvinnor då rasistisk?

  Bara undrar hur du tänker?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Aisha! Det här är inte en lista på de tio skivor som betytt mest för mig. En sådan lista har jag satt ihop tidigare, och den bestod tyvärr av män i majoritet. Jag är färgad av min kultur, och vet om det. I det här initiativet lyfte jag fram tio skivor med ickemän som jag ville tipsa om och som har inspirerat mig. Jag tycker att "sexistisk" är fel ord för en lista bestående av enbart män, liksom "rasistisk" är fel ord för en lista med enbart vita. Exkluderande är ett bättre ord, och exkluderande är vår kultur och musikhistoria. Jag skulle aldrig kunna hitta en lista på tio skivor som betytt något för mig som täcker alla förtrycksgrunder, tyvärr, och det tror jag knappt att någon skulle kunna lyckas med. Men med detta initiativ vill jag göra andra uppmärksam på hur vår kultur exkluderar, så att vi gemensamt kan granska oss själva kritiskt och skapa förändring. Jag ser gärna fler liknande initiativ, och har redan haft listor med enbart rasifierade artister i åtanke.

   Radera
  2. PS. Alla kvinnor på min lista ovan är inte vita. Poly Styrene (X-Ray Spex) och Joan Jett (The Runaways) är till exempel båda rasifierade, och jag har redan reflekterat över den faktorn. Det finns även fler av arbetarklass än överklass på listan.

   Radera