torsdag 11 december 2014

Musikhjälpen

Jag gillar verkligen Musikhjälpen. Inte poltiskt, men för all bra musik som plötsligt spelas i P3, alla bra artister som dyker upp i glasburen och som jag kan få se på svtflow, och inte minst för folkbildningen och engagemanget kring viktiga frågor. Det är fint att folk vill vara solidariska, att de tänker till kring sin konsumtion i juletider och lägger slantarna på nåt bättre än onödiga och dyra julklappar. Linnea Henrikssons känslosamma, feministiska tal i etern igår var starkt.

Vi får dock inte glömma detta: I världen finns resurser att till exempel snabbt och effektivt se till att alla människor har tillgång till rent vatten (2012 års tema i Musikhjälpen), att alla gravida i världen har samma chans att överleva sin graviditet (2013 års tema) och att stoppa spridningen av HIV genom utbildning, vård och bromsmediciner (årets tema). Att dessa problem skördar hisnande många i världen liv varje år beror på att marknadsekonomins krafter inte har något som helst intresse av att sätta stopp på det. HIV-smittade i Sverige kan leva gott med virusnivåer som knappt är mätbara, medan 4000 människor dör av AIDS varje dag i andra delar av världen. Detta eftersom Sverige är ett rikt land som tack vare att vi betalar skatt (bra grej!) kan subventionera bromsmediciner. De länder och befolkningar som inte kan betala lämnas att dö (och det är nu vi ser de fruktansvärda scenerna av aidssjukas plågor från TV-produktionen av Jonas Gardells "Torka inga tårar utan handskar" framför oss).

Det är ok att vi känner oss solidariska och snälla genom att sms:a en låtönskning och en summa att skänka till kampen mot HIV. Det är ok att vi lindrar symptomen på världens elände. Vi ska dock inte glömma att det är just symptomen vi går på. Världens banker gör varje år miljardvinster på våra räntor. Sätt det i perspektiv mot att vi privatpersoner avvarar vad vi kan från våra ofta inte så feta löner under denna vecka varje år för dessa välgörande ändamål. De kommande 51 veckorna kan vi väl kämpa för en annan värld, som inte lindrar symptom på lidande genom bistånd utan går på roten till det onda genom att avskaffa det nuvarande ekonomiska systemet?

Med det sagt så vill jag bidra till årets tema genom att auktionera ut nedanstående två par Epidemics-örhängen, de sista jag har kvar av dessa. Hela summan går till Musikhjälpen. Båda består av laminerade pinmotiv, som dekorerats med silverfärgad tråd som sytts fast för hand. Lägg ditt bud i tråden på vår facebooksida. Auktionen pågår till tolvslaget imorgon fredag den 12/12.
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar