tisdag 16 december 2014

Dom jävlarna ska skjutas!

Igår blev en trailer för pilotavsnittet till en TV-serie viral på www. Den handlade om ett gäng vigilantes som söker upp och hämnas på brottslingar. Pilotavsnittet väckte avsky och upprörda kommentarer från män (ja, nästan uteslutande män), vilka ansåg att det var våldsromantiserande, att våld inte löser något och att en TV-serie som denna kan uppmuntra till våld irl bland sådana som inte kan skilja på dikt och verklighet.

"Vadå?", tänker ni nu. "Jag trodde snubbar älskar sånt där, liksom Batman, Spiderman, Superman, Zorro, Fantastic four, Bondfilmerna, Arrow-serien, Dexter...."

Jodå, de där älskas av personer av alla kön. Jag håller med om att det är märkligt att dessa invändningar mot vigilante-storys plötsligt kommer vid ännu en produktion på temat. Här kommer då twisten, den som skiljer ut denna serie från ovan nämnda: Den heter "Dom jävlarna ska skjutas", och handlar om ett gäng kvinnor som söker upp och bestraffar våldtäktsmän! Serien är uppenbart over the top i sitt uttryck och inte ämnad att vara diskbänksrealitisk. Den bygger på att Stina Ekblads karaktär, en advokat som går i pension och med minnet av alla friande våldtäktsdomar under karriären drar ihop ett hämnargäng där alla har särskilda skills för ändamålet. Seriens titel är hämtad från Säkerts! låt "Allt som var ditt".

Eftersom jag har en svaghet för att skriva listor så tänkte jag lista ett par punkter med absurditeter gällande dessa kränkta mäns upprörda känslor över trailern till "Dom jävlarna ska skjutas":

1. Det uppenbara utefter ovan nämnda filmer- som jag om jag haft tålamodet hade kunnat göra till en oändligt lång lista, då temat är ett av filmhistoriens vanligast förekommande. Har vi hört flodvågor av random män ondgöra sig över dessa? Nix. Inte en chans. Att män på film utövar maskulint kodade beteenden och utövar våld väcker inga upprörda känslor alls. Det är underhållning.

2. Det leder oss in på denna punkt, som handlar om att "Dom jävlarna ska skjutas" inte betraktas som underhållning av dessa kommentarsfältherrar. Nej, den betraktas som en feministisk produktion, och som sådan måste den hålla "god ton", vara konstruktiv och en massa annat som vi aldrig skulle avkräva de normativa vigilante-produktionerna som följer de godkända ramarna gällande hämnare och brottslingar. de betraktas helt enkelt som underhållande fiktion och problematiseras inte.

3. I debatten har det uttryckts en oro för att serien skulle leda till att medborgargarden eller enskilda individer inspireras att göra verklighet av temat och söka upp och hämnas på misstänkta våldtäktsmän. Vad som fascinerar mig här är att det ses som troligt att en TV-serie skulle inspirera till något som ligger väldigt långt från problem som finns i samhället idag. Det finns däremot oräkneliga och åter oräkneliga filmer och serier som reproducerar negativa mansideal och befäster vår syn på män som aggressiva förövare och kvinnor som passiva offer. Jag har nog till exempel sett hundratals scener med mördade prostituerade, vilka ligger i blodpölar med brett särade ben och uppdragna kjolar. Sådant sker irl i världen varje dag. Det är inte läge att höja rösten mot reproducerandet av dessa schabloner istället? Eller ifrågasätta underhållningsvärdet i det patriarkala våldet vi alla påverkas av?

4. Det ger mig en lätt illamående känsla att dessa reaktioner kommer när vi får se kvinnor anta roller som handlingskraftiga subjekt vilka SLÅR TILLBAKA mot det patriarkala våldet. Det visar på hur vana vi är att se män som våldsutövare, och att vi betraktar deras våld som underhållande. Vi är så vana vid det och så jävla avtrubbade att vi bara fortsätter gräva i popcornskålen, för vi har alla sett män mörda fler gånger på film än vi kan räkna. Betänk då att dessa reaktioner och problematiserande kommer när vi efter hundratals skildringar av patriarkalt våld får se en film som visar hämnd på patriarkalt våld. Är inte det absurt?

5. Vem är värst, våldtäktsmän eller fiktiva personer som hämnas på dem? Jag föreslår att de män som upprörs över trailern lägger krutet på att engagera sig i FATTAMAN istället.

Jag känner mig peppad till tusen på "Dom jävlarna ska skjutas". Det känns inte annat än befriande med en lek med och bejakande av de känslor och tankar vi alla ofta känt i vår frustration över våldtäktskulturen och rättsväsendets haveri gällande våldtäktsmål. Serien är än så länge ett kickstarter-projekt, och jag tycker såklart att ni ska bidra!

8 kommentarer:

 1. Nice!
  Jag hade inte förstått vad Dom jävlarna ska skjutas! handlar om innan jag läste det här. Låter grymt, för första gången på åratal känner jag mig taggad inför en ny tv-serie!
  Prins Hugo

  SvaraRadera
 2. Mycket bra skrivet!!

  SvaraRadera
 3. Haha alltså kommentarsfältherrar är så himla fyndigt ord! punkt 3 var himla bra, bra grej att tänka på. :)

  SvaraRadera
 4. Serien Dexter är ett exempel på en man som straffar mördare med samma mynt. Ingen verkar gå bananas över det? När Lisbeth Salander blir våldtagen i Män som hatar kvinnor och hon hämnas, känslan är inte triumferande.. Jag känner att straffet kommer aldrig bli hårt nog. Finns så många filmer där män tar hämnd. Uppfriskande minst sagt!!! Hoppas verkligen denna serie blir verklighet!!!

  SvaraRadera
 5. Bra sagt!
  Det här är verkligen ett projekt värt att backa. Första gången jag ser en genuin hämdhistoria om/för kvinnor, som inte är gjort för den manliga blicken.

  SvaraRadera
 6. Se Hard Candy. Mycket bra film på liknande tema.

  SvaraRadera
 7. Tja! Jag är grymt kluven inför den här produktionen. Jag hoppas att den blir av.
  Men jag tycker också den är väldigt obehaglig. Här är min kränkta lista där jag själv försöker förstå varför:

  1. "Sexuellt våld skall med sexuellt våld bedrivas" är inte så najs. Efter att ha blivit utsatt för våldtäkt och olika sexuella övergrepp drevs jag av just lusten att sätta mig själv i "den aktiva positionen". Jag insåg inte att jag var en förövare förrän det redan gått för långt.
  2. I trailern verkar den väldigt binär. Att inte hela samtalet om våldtäktskultur kommit över sin cisfixering och heteronormativitet gör mig väldigt frustrerad.

  3. Demonisering av sexuella förövare görs redan väldigt konsekvent av en väldigt bred massa. Avhumaniseringen bidrar både till att få sexuella förövare vill och kan känna igen sig som sådana och till att våldtagna inte orkar/vill/kan berätta om övergrepp utan att misstänkliggöras - för inte kan väl din bror eller bästa vän eller idol vara ett fruktansvärt monster kapabel till sexuella övergrepp?

  4 Alltså som sammanfattning kan jag väl säga att jag är rädd att den här serien snarare befäster föreställningar som upprätthåller våldtäktskulturen snarare än bryter ner dem.

  Skulle gäna engagera mig i fattaman, men är för mycket kvinna/icke-man för det. Håller med om att det är asnice att kvinnor brukar våld om subjekt. Kanske kan jag låtsas att det är våldsporr när jag ser det, men förövarna verkar inte sexualiseras tillräckligt mycket.

  ..Eh, ja. Nu när jag vänt mig ut och in i ditt kommentarsfält säger jag hejdå (och har fortfarande inte bestämt mig om jag ska sponsra eller inte).

  Hejdå. Fortsätt ha en awesome blogg!

  SvaraRadera