fredag 24 april 2015

Istället för hat

Som en fortsättning på gårdagens inlägg vill jag här ge en rad konkreta tips till dig som kallar dig feminist, och som ägnar dig åt att hata andra feminister på nätet. Nedan finner du en rad förslag på vad du istället kan ägna dig åt!

1. Ge kärlek till feminister du gillar
Du är ju feminist, eller hur? Jamen då så, då lär du ju ha mängder av feministiska förebilder! Sådana som stärker dig, som gett dig aha-upplevelser och ögonöppnare, som sätter ord på dina känslor och som går i täten i de där frågorna som är viktiga för just dig. Hylla dem! Låt dem veta vad de gjort och gör för dig, och sprid deras gärningar vidare! Systerskap och syskonskap är väl fortfarande trots allt ganska centrala idéer inom feminismen?

2. Prioritera 
Du behöver inte gilla alla feminister. Alla feminister som fått ett genomslag i offentligheten bidrar troligtvis till att stärka andra- även om de inte stärker just dig, och även om du inte delar deras analyser. Jag har till exempel väldigt lite gemensamt med folkpartisten- tillika feministen- Birgitta Olsson. Jag är socialist, hon marknadsliberal. Någon gång ibland kan vi tycka lika om saker, men för det mesta gör vi inte det. Jag anser att hennes ideologi och visioner om samhället är förtryckande, men jag lägger ingen som helst energi på att starta drev mot henne för den sakens skull. En anledning till det är att jag inte kan se hur ett drev skulle kunna leda till något konstruktivt, men det främsta skälet är att det finns såna jävla rötägg här i världen att det känns mer än meningslöst att lägga min energi på en feminist vars analys jag inte delar. Snackar vi politiker så riktar jag strålkastaren på Carl Bildt, Björn Söder, Marine Le Pen, Sara Palin, Vladimir Putin eller varför inte Robert Mugabe och hans gelikar runtom i världen hundra gånger om innan jag lägger min energi på en liberal feminist. Get the point?

3. Engagera dig
Det finns så mycket att göra i den feministiska kampen, och att attackera andra feminister har väldigt lite med den att göra. Engagera dig i en kvinnojour, arrangera feministiska kulturevents, starta bokcirklar, demonstrera, gör flashmobs, starta en förening, nätverka och utbilda dig.

4. Var kreativ
Starta ett feministiskt band, gör kravallslöjd, teckna serier, ge ut ett fanzine, skriv ett manifest, slöjda en strap on, skriv poesi, gör en stand up-show, skapa konst och gör screentryck med feministiska slagord.

5. Övrigt
Om inget av ovanstående passar dig så kan du alltid ägna dig åt något av detta. De är garanterat bättre förslag än att hata andra feminister på nätet:

- Läs en bok. Du kan läsa Fifty Shades of Grey vad mig anbelangar.

- Onanera

- Gå en skogspromenad

- Baka en kaka

1 kommentar: