torsdag 9 april 2015

Vilka signaler sänder ni till överlevare, Emmaboda?

Jag skrev i mitt förra inlägg om Emmaboda och deras bokning av artisten Mr. Cool. Nu har Mr. Cool hoppat av, men eftersom initiativet officiellt sett var hans eget och inte festivalens, så vill jag fortsatt rikta kritik mot arrangörerna. De har inte tagit avstånd från Mr. Cool, lika lite som de tagit avstånd från bokaren Håkan Karlssons uttalalande om "handikappade och krymplingar eller nåt annat" från 2012. Så Emmaboda, ni är inte förlåtna. Eftersom ni försvarat er bokning av Mr. Cool, med att "det är humor", och eftersom ni gjorde den lumpna jämförelsen med åttiotalets moralpanik över hårdrock, så har jag några funderingar:

Emmabodafestivalen har funnits sedan 1988, det vill säga 27 år. Den har vuxit från en liten endagsfestival till att bli fem dagar lång, med över 70 akter på scen. En snabb googling över anmälda våldtäkter på festivaler ger en fingervisning om att det i genomsnitt anmäls åtminstone en våldtäkt under eller efter en musikfestival i Sverige. Antalet festivaldagar samt besökare borde påverka detta antal, men jag är snäll och håller mig vid att ponera att i genomsnitt en våldtäkt anmäls under Emmabodafestivalen varje år.

Enligt Brottsförebyggande rådet så begås det cirka 36 000 våldtäkter per år i Sverige, men år 2013 rubricerades endast 5900 av alla anmälda sexualbrott som våldtäkter. Enligt det beräknade mörkertalet så anmäldes med andra ord 16% av de begångna våldtäkterna det året. Låt oss ponera att det är en genomsnittlig siffra. Om- jag säger OM- dessa siffror kan appliceras på Emmabodafestivalen så skulle antalet våldtäkter som begåtts där under åren kunna vara närmare 170 stycken.

Emmabodafestivalens arrangörer anser att Mr. Cools texter om att kvinnor är horor som ska våldtas, misshandlas, lemlestas och styckas är humor. Nu undrar jag: Emmaboda, vilka signaler tänker ni att ni nu sänder ut till alla de (de är kanske inte 170 stycken. de kan vara färre, eller fler) som överlevt våldtäkter under er festivals 27 år långa historia? Om Mr. Cool hade genomfört sin spelning, vad hade ni då sagt till den person som anmäler att den blivit våldtagen under festivalen? Tror ni att det skulle ses som trovärdigt om ni beklagar det inträffade samtidigt som ni tycker att låttexter om våldtäkter är rolig humor?

Nej, ni har med er bokning av Mr. Cool sannerligen visat att ni inte tänker speciellt mycket på de som överlevt våldtäkter under er festival. Det är ganska bedrövligt, och inte speciellt betryggande med tanke på att en majoritet av besökarna är unga personer som dricker ansenliga mängder alkohol under festivalen och sover i tält.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar