onsdag 1 juli 2015

Därför hatar de kränkta männen Zara Larsson

För varje gång Zara Larsson är i hetluften så älskar jag henne än mer. Det går inte riktigt att förstå att denna välformulerande och passionerat brinnande feministikon bara är sjutton år gammal. Vi är inte vana att se sjuttonåriga tjejer som gör popstjärnekarriär på det här viset. Britney Spears firade de första världhitsen med att både göra ett nummer av att hon tänkte vänta med sex tills äktenskapet, och samtidigt skaffa silikonbröst. Hon hyllade konservativa ideal, samtidigt som hennes image renodlades att anspela på lolitans otyglade, uppvaknande sexualitet. Det är mer åt det hållet vi fått se sjuttonåriga popstjärnor framställas/framställa sig. Kanske inte i Sverige, men Zara Larsson är å andra sidan unik. Hon är något av en svensk Rihanna, med ett sound som redan är mer internationellt gångbart än det mesta som kommer från detta land.

Zara fascinerar mig oerhört mycket. Hennes ungdom, hennes vänliga och sparsamt stylade yttre, den gudabenådade rösten, i kombination med att hon inte skräder orden det minsta när hon skriver vassa inlägg om hur innerligt hon hatar patriarkatet. Detta med en intersektionell förståelse som jag låg ljusår ifrån när jag var i hennes ålder. Ett sådant engagemang är äkta, och kommer från en glöd som väckts genom erfarenheter av förtryck. Jag borde veta. Det är spännande att se den glöden hos någon som utåt sett (skenet bedrar ofta) verkar åka räkmacka genom livet.

Det är givetvis exakt samma saker som får mig att älska Zara Larsson som får De Kränkta Männen att hata henne: Hennes ungdom, hennes väna yttre, hennes talang, hennes framgång- i kombination med det brinnande feministiska engagemanget. Allt hör ihop. Det hade utåt sett varit så lätt för Zara att bara nöja sig med den enorma framgången som popstjärna. Hennes karriär går spikrakt uppåt, och hon har troligtvis decennier på världsscener att se fram emot. Hon har fans som älskar henne, och all den star quality som krävs för att ta över världen. En sådan ung tjej har i det läget en relativ makt i vårt patriarkala samhälle. Hon har extrema mängder av både ekonomiskt, kulturellt och socialt kapital. Vilken sjuttonåring vill inte bli den tjejens kompis/pojkvän/flickvän/partner?

Det är på grund av detta som de kränkta männen- ofta flera decennier äldre än Zara- hatar henne! Hon har i deras ögon "allt en flicka kan drömma om" i denna värld, och ändå är hon inte nöjd! Ändå vill hon störta patriarkatet! Det enda De Kränkta Männen hatar mer än en gammal, ful, orakad, bitter, lesbisk feminist är en ung, snygg, stylad, framgångsrik feminist som har pojkvän. Hon krossar deras nidbild av de där feministerna de hatar. De som fått för lite kuk, de som är misslyckade, de som inte har någon fritid och har som enda intresse att klaga. När någon som Zara Larsson använder samma ord, med samma glöd, som dessa kamrater i den feministiska kampen, så faller hela deras illusion om vad som gör en kvinna till feminist. Det gillar de inte. Sådana som Zara ska vara tacksam över deras beundran; Inte säga åt dem att hon klarar sig alldeles utmärkt utan dem.

Tack Zara, för att du väljer den snåriga vägen trots det motstånd du möter! Du är en sann hjälte.


#backazara

4 kommentarer:

 1. Hej!
  Det mesta där låter fullt rimligt. Undrade över en grej bara. Hur har du fått fram uppgifterna om de kränkta männens ålder?
  Tack för en bra blogg.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej! Zara har själv uppgett att många av de män (någon hundratal om dagen) som hon blockat från twitter pga hatiska kommentarer är betydligt äldre än henne.

   Radera
 2. Jag säger som mitt ex... Jag kan inte respektera den som ser ned på andra ovasätt position. Och detta är precis vad Zara gör.Hoppas hon kan stå på egna ben den dagen hon behöver det.

  Jag är en person som får uthärda trakaserier från alla håll och det som förbanar mig mäst av allt är personer som ser sig som bättre och kan se ner på andra. Hon är född med en guldsked i käften och har musikalisk talang. Upplyft av rödvinsfulla män. Och gnäller på sitt egna patriarkat.

  Önskar henne Både vett och etiket. Och att hon kommer kunna stå på sina fötter den dagen media lämnar henne.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hmm, varför får jag en känsla av att du ser ner på Zara?

   Radera