onsdag 27 maj 2015

Så förhindrar du en våldtäkt

Här är nog triggervarning: Våldtäkt på sin plats.

Den här artikeln går viral nu, och det är lätt att förstå varför. Vem gillar inte idén om överfallsvåldtäktsmannen som åker på fett med stryk av tjejen han har tänkt våldta?

Taela Davis


Jag är glad för Taela Davis' skull, men det finns bara så många fel i artikeln som i Expressen beskriver hur hon klarade sig undan sin förövare. Varför är det överhuvudtaget relevant att skriva att hon gick nära sitt hem, och att det var ljust ute då hon blev överfallen? För att visa att hon inte på något sätt gjorde något fel, i bemärkelsen att bete sig på ett sätt som ökar risken för våldtäkt? Tyvärr tror jag att så är fallet. Dessa bakgrundsfakta ska få oss att förstå att det handlade om en ansvarsfull tjej, och inte något berusat våp som raglade hem mitt i natten genom någon mörk park. Sådana tjejer får enligt våldtäktskulturen räkna med att bli våldtagna. Genom dessa till synes små och obetydliga upplysningar får vi veta att Taela inte hör till dem, utan till den skötsamma kategorin. Tjejer ska bara befinna sig ensamma utomhus om det är ljust ute, och håll dig för bövelen nära ditt hem, för annars vet du aldrig vad som kan hända!

Texten fortsätter med att berätta om Taelas reaktion när hon blev överfallen:

"Då bestämde sig Taela, säger hon till Daily Mail, för att inte bli en kvinna i statistiken över kvinnor som utsatts för våld från män." 

Vad sänder det för signaler till kvinnor som inte lyckats värja sig mot sina förövare? De som av något skäl inte förmådde förhindra att våldtäkten ägde rum? Jag skulle säga att budskapet oundvikligen blir att du kan förhindra en våldtäkt om du bara har nog med vilja och jävlar anamma i dig. I förlängningen riskerar formuleringar som dessa att så frön till skuldkänslor och misstro mot offer för sexuellt våld: Ville egentligen de som påstår att de blivit våldtagna, eftersom de inte förhindrade att det skedde?

Därefter får vi veta hur Taela spöade upp våldtäktsmannen, vilket hon lyckades med tack vare att hon har svart bälte i karate. Slutklämmen är denna: "Låt era flickor träna kampsport och självförsvar, ni kommer inte att ångra er!"

Nej, nej nej! Det är INTE tjejers ansvar att lära sig undvika att bli våldtagna. För det första så är överfallsvåldtäkter ovanliga. Svart bälte i karate kommer aldrig att skydda tjejer mot det betydligt vanligare scenariot med pojkvänner som förgriper sig på sina flickvänner när de sover. Det kommer aldrig att skydda mot det tillika vanligare scenariot med övergrepp som sker efter lång tids psykisk nedbrytning, där offret har en känslomässig anknytning till förövaren. Vi måste problematisera den stereotypa och demoniserande bilden av våldtäktsmän som socialt missanpassade galningar, vilka flyger på ensamma tjejer i det offentliga rummet!

Strålkastarna har varit på oss alltför länge nu: De potentiella offren. För det är så alla som könas som tjejer betraktas. Det märkliga är att de som könas som killar inte betraktas som potentiella våldtäktsmän, allihop. Pratar vi om att alla tjejer är potentiella våldtäktsoffer så invänder ingen. Säger vi att alla killar är potentiella våldtäktsmän så möts vi av en ilsken kör som skanderar "inte alla män!". Det märkliga är att enligt våldtäktskulturens logik så bestraffas tjejer som råkat ut för övergrepp med just den logiken: De borde ha förstått att de hade ett riskfyllt beteende, för det kryllar av våldtäktsmän därute. Våldtäktskulturen hävdar att alla killar är potentiella våldtäktsmän, men att det är tjejernas ansvar att undvika dem.

Lär inte era flickor att undvika våldtäkter genom att träna kampsport och självförsvar; Lär för i helvete era pojkar att inte våldta!

Jag avslutar med videon och låten som mitt band, Epidemics, gjorde till FATTA-kampanjen:


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar