onsdag 4 mars 2015

Celluliter, del 3

Jag ger mig till slut på det där med att grotta ner mig i ämnet celluliter. Jag googlar runt, och läser om att celluliter är förtätningar i fettvävnaderna i underhudsfettet, eller kanske ödem, eller ojämnheter som uppstår på grund av försämrad cirkulation i vener och lymfatiska systemet, eller något som bildas på grund av kortisol i kroppen. Enligt somliga källor kan celluliter uppstå till exempel under puberteten, eller efter en graviditet. På flera ställen hävdas det att celluliter beror på slaggprodukter i kroppen, vilket avfärdas som strunt på andra sidor.

Jag läser om tester av behandlingar som ska få bukt med celluliter- varav den dyraste kostar 18 000 kronor! Favoriten är ändå alla dessa krämer och geler som finns på marknaden, för hur sjutton sådana ska tränga ner i bindväven övergår mitt förstånd. Ändå ingår de i testerna av allehanda produkter och behandlingsmetoder, och kostar ofta åtskilliga hundralappar. Fantastiskt nog så får de inte heller underkänt av testpanelerna, som tycker att det trots allt kändes skönt och svalkande att smörja in låren varje kväll (!).

För att bli av med de rackarns groparna så rekommenderas viktnedgång, träning, bra kost och motion. Same old, alltså, för att hålla våra kroppar och liv under kontroll. Ja, och så de där behandlingarna av varierande kostnad och förväntade resultat.

Det går knappast att hitta en källa som berör celluliter vilken inte behandlar önskan att bli av med dem. Detsamma gäller troligtvis sådant som rynkor, ärr eller bristningar. Det förutsätts helt enkelt att alla som har celluliter också lider av dem, trots att så gott som alla med en livmoder har dem, i varierande grad.

En av dessa sidor inleds med följande ord:


"Celluliter är ett av de största problemen för kvinnor i västvärlden"


Är det inte fantastiskt? Här har jag gått och trott att våld i nära relationer, diskriminering på arbetsmarknaden, sexuella övergrepp, allehanda patriarkala strukturer och kapitalismen var sannolika aspiranter bland topp tre på den listan, men här kommer alltså en helt otippad bubblare och spöar dem alla: CELLULITER!!!

Detta trots att samtliga källor verkar överens om att dessa är totalt ofarliga ur ett rent hälsomässigt perspektiv. Ska vi ta och fimpa apelsinhudsångesten eller? #celluriots


1 kommentar:

  1. Jag har en kompis vars lillasyster haft celluliter sedan hon var ca 5 år gammal, hon är nu 10. Riktigt mycket dessutom. Vore intressant att veta hur det uppstår egentligen!

    SvaraRadera