måndag 9 februari 2015

Bara bröst, en evig följetong.

Förra veckan fick jag läsa om en extremt cool och modig fjortonåring i GP. Hen hade velat bada utan överdel på Valhallabadet i Göteborg, men blivit avhyst från platsen då personalen könade hen som kvinna. De hänvisade till deras regler, som säger att män ska ha badbyxor och kvinnor bikini eller baddräkt. De motiverade dessa regler med att de är för allas trygghet och trivsel. Själv undrar jag i mitt stilla sinne hur trygg de tror att en fjortonåring- alltså en minderårig- känner sig då hen får veta att hens bröst är sexuella objekt som måste skylas för den manliga blicken.

Inte nog med detta: I kölvattnet efter artikeln följde ett par debattartiklar som förlöjligade kvinnors och personer som könas som kvinnors kamp för lika rättigheter gällande klädsel i forum som SVT Debatt och Nyheter 24. De hade rubriker  som "Bara bröst är inte jämställdhet" och "Bara bröst är trams". Författarna verkade inte ett dugg bekymrade av det faktum att debatten nu blossar upp till följd av att en FJORTONÅRING hävdat sin rätt. De verkade totalt ignoranta i fråga om transperspektivet i dessa frågor, och den senare antog totalt felaktigt av vi aktivister vill efterhärma en manlig norm och att detta skulle vara motivet bakom vår aktivism.

Jag skulle vilja sammanfatta varför detta är en viktig politisk kamp nedan:

Bland oss aktivister finns personer som attraheras av personer som läses som kvinnor, andra som attraheras av personer som läses som män, och ytterligare andra för vilka kön är ovidkommande gällande vilka vi attraheras av. De av oss som attraheras av personer som läses som kvinnor ser deras bröst i duscharna och i omklädningsrummet. Ibland tänker vi att "Oh, vad fin/vacker/sexig h*n är. De av oss som attraheras av personer som läses som män kan tänka detsamma om deras nakna bringor ute i simhallen. Vi behåller dock de tankarna för oss själva, för det gör de personer som har blivit fostrade som kvinnor. Vi stirrar inte, tafsar inte och fäller inga kommentarer om andras blottade överkroppar. Vi betraktar dem inte som tillgängliga för oss bara för at de är just blottade.

Varför ses det inte som självklart att heterosexuella män ska behandla oss med samma respekt ute i simhallen? Varför ska vi anpassa oss efter kulturen som fostrat dem att ta sig rätten att objektifiera oss och gå över våra gränser? Varför ställer vi inte krav på att förändra den kulturen? Varför blir inte alla män förbannade över att betraktas som oförmögna att hantera sin sexualitet och respektera andras integritet?

Könsbundna klädeskrav i våra simhallar innebär diskriminering mot ciskvinnor och transpersoner (vilka felkönas av personalen), samt ett upprätthållande av heteronormen och våldtäktskulturen. Därför är bara bröst en viktig feministisk fråga.


4 kommentarer:

 1. Jag antar att ni i "Bara Bröst Bara" nätverket redan kan någon sorts självförsvar. Jag rekommenderar kampsporter som t ex Jujutsu, eller Jiu Jitsu som den också kallas. Den kanske är den bästa kampsporten för självförsvar, eftersom den främst är inriktad på grepp så att ni kan lära er att ta er ut ur många olika grepp. Det finns också väldigt effektiva slag, väldigt många sparkar. Ashihara Karate, Kyokushin Kai Karate, Thai boxning, kickboxning och Krav Maga är exempel på andra väldigt effektiva kampsporter. Ni kan gå in på Svenska Budoförbundet http://www.budokampsport.se/ där hittar ni de flesta kampsporter som finns på era orter.

  Det brukar vara nybörjarstart i Januari, augusti eller september. Men jag tror att det finns en del tränare som är beredda att hålla extrakurser vid sidan av den vanliga om ni vill börja direkt för de som är beredda att betala mer. Ni kanske kan få intensivkurser som inte räcker så länge, det kommer ju ge mer om ni inte är så många. Det kan vara bra med intensivkurser under bara några månaders tid för de som inte vill träna i åratal. Det viktiga är att ni kan någon sorts självförsvar.

  För de som inte vill eller har tid att träna så länge så rekommenderar jag att ta kontakt med en tjejjour på er ort. De erbjuder självförsvarskurser, det gör t ex tjejjouren i Umeå http://umea.tjejjouren.se/kontakta-oss-7596.

  På bara några gångers intensiv träning så ökar ni chansen extremt mycket att kunna klara er mot en eventuell våldtäktsman. Det viktiga är att ni får lära er att ta er ut ur olika grepp, några slag, sparkar och blockeringar. Ni får också lära er att ha rätt attityd. Jag har läst experter skriva att många våldtäktsmän tycker att det är avtändande med kvinnor som inte visar någon rädsla. Så bara tryggheten av att ni vet att ni kan försvara er kan förhindra ett våldtäktsförsök. Även om det är liten risk för våldtäkt så kan det ju komma någon som upplevs som skrämmande och närgången även fast han inte är en våldtäktsman. Om ni skulle möta någon sådan man så behöver ni ju inte känna någon rädsla. Jag vill absolut inte avråda från att bada topless. Tvärtom så rekommenderar jag det, men eftersom jag rekommenderar det så vill jag också rekommendera er som inte redan har självförsvarkunskaper att skaffa sådan kunskap. Oroa er inte för andra, förutsättningarna är så dåliga för våldtäktsmän på badhus. Kvinnorna som badar topless kan nog självförsvar och om de inte kan det så har de nog med sig någon kompis eller åker med någon annan eller tar egen bil på hemvägen. De skyddar sig nog på något sätt om de inte kan självförsvar.  SvaraRadera
 2. Bra skrivet Emma. Jag tycker att det är självklart att kvinnor ska få ha bara bröst på alla ställen där män får det. Kvinnor måste få ha lika möjligheter som män. Jag tycker inte att det spelar någon roll varför kvinnorna badar topless, det viktiga är att de får den rättigheten. Det finns kvinnor som badar topless främst för att avsexualisera brösten, de som gör det för att visa sig för kvinnor, andra vill visa sig för både kvinnor och män medan andra gör det för att visa sig för män. Andra vill mest bara ha friheten att få visa brösten.

  Ofta är det ju så att ju mindre jämställt det är desto mer så måste kvinnorna dölja. Bland de muslimska länderna som är de mest patriarkala i världen, så får ju kvinnorna inte ens visa håret. Värst är det i Saudiarabien och områden som talibanerna kontrollerar. Där har kvinnorna burka och där har de minst rättigheter.

  Jag rekommenderar kvinnor att bada topless i badhusen, men jag vill också rekommendera att träna självförsvar. För det första så tycker jag absolut inte att någon har rätt att våldta för att kvinnor är lättklädda. Det är aldrig våldtäktsoffrets fel att hon blig våldtagen. Jag tror att det är väldigt liten risk för våldtäkt inne i badhusen, med tanke på hur riskabelt det är för våldtäktsmän att bli dömda för det. Badvakterna eller badgästerna skulle ju snabbt ingripa. Även på vägen hem så tror jag att det är väldigt liten risk. Men det kan vara bäst att vara förberedd på vissa saker även om de är väldigt osannolika. Jag vill inte att ni ska känna oro över er säkerhet eller andras säkerhet. Men i vanliga fall så förbereder vi ju oss mot oväntade saker utan att känna någon stark oro t ex genom brandvarnare och försäkringar som vi inte behöver.

  SvaraRadera
 3. Jag tror att det delvis går att avsexualisera bröst. Jag tror att det är inprogrammerat i generna att tycka att vissa kroppsdelar är sexigare än andra. Det kommer aldrig bli så att brösten blir lika ointressanta som fötter och händer, men jag tror att det till stor del går att minska spänningen i osexuella situationer. Många tror ju att det är inprogrammerat i generna att män jämt ska få stånd när de ser bröst. Jag tror inte det. Män tänder på kvinnor som visar att de vill behaga. Nu är ju bröst så sexualiserade så att folk förknippar kvinnor som visar brösten med kvinnor som är extremt sugna på att behaga männen, även fast de inte behöver vara det.

  På strippklubbar, i porren och när kvinnor tar av sig bh:n i intima stunder så är det omöjligt att avsexualisera bröst. Men i icke sexuella situationer som t ex badhus och vid amning så går det delvis att avsexualisera bröst. Det är ju bara att se på en stor del av naturfolken runt om i världen. Det är ju bara att titta på filmer och i böcker om dem. De kan gå topless i alla situationer. Det är aldrig något tillfälle när de behöver dölja brösten. I en bok om naturfolken så såg jag en kvinna som var topless i affären. Konservativa kan ju invända med att de är ju så liberala för att de inte har den kristna kulturen. Det hade ju varit en sak om det hade varit sällsynt bland naturfolken, men det är ju så vanligt runt om i världen. Om brösten hade varit lika sexualiserade där som i Sverige, så hade de nog aldrig låtit deras kvinnor vara topless. Det är ju oftast patriarkala folk och de vill ju inte att andra män ska ligga med deras kvinnor. I intima stunder så tycker nog männen bland naturfolken att deras kvinnors bröst är extremt sexiga, men de förknippar ju inte bara bröst med sex. I vanliga fall så blir de nog inte sexuellt upphetsade av att se bröst.

  På artonhundratalet så skulle nog nästan alla män bli extremt sexuellt upphetsade om kvinnorna gick omkring med kort kort. Nu finns det fortfarande många män som tycker att nakna ben är sexiga, men män ser inte bara nakna ben som objekt. Kvinnor kan ju gå med kort kort på stan och i affärer och det anser ju de flesta är helt okey. Om det blir på modet med toplessbad så kan det bli något liknande med bara bröst.

  Nu är ju bröst extremt sexualiserade i Sverige. Om ni vill bada topless och upplever att männen tittar alltför mycket så kan ni ju doppa er eller hålla för brösten. Jag tror att många män inte tycker att det är lika upphetsande med kvinnor som visar att de inte vill att männen ska titta så länge på deras bröst, eller så kommer de lära sig att titta mer diskret. Med tiden så kommer brösten att till stor del bli avsexualiserade, men jag tror att det kommer att ta lång tid. Bada topless ju fler som gör det regelbundet desto snabbare kommer det att bli på modet.

  SvaraRadera
 4. Jag tror att en bröstaktion i stor skala som i Umeå kan förändra reglerna i Göteborgs badhus och i de flesta andra badhusen i Sverige. När ni var 21 personer så blev det för mycket för Medleys chefer i Umeå. Om ni kan vara lika många i Göteborg eller kanske ännu fler så kommer det bli tillåtet med toplessbad.

  SvaraRadera