fredag 14 november 2014

Tabun som förhindrar frigörelse

Idag deltog jag i ett samtal om menskoppar, vilket ska resultera i en artikel i Landets Fria Tidning. Det var svårt att hitta deltagare med erfarenhet av att använda menskopp, vilket gör mig förvånad. Jag har uppenbarligen befunnit mig i en liten social bubbla där jag uppfattat menskopp som norm bland mensskydd, vilket jag nu fått lov att omvärdera. Detta har i sin tur lett mig in på tankar om tabun, och hur de kan försvåra vår frigörelse. De månatliga blödningarna upptar mycket tid och energi under ett fertilt liv för oss med en livmoder. De kan vara förknippade med- till exempel- smärta, humörsvängningar, irritationer i underlivet och en känsla av att vara ofräsch. Det är också ett ämne vi sällan pratar om med varandra, och jag tror att det är anledningen till varför så många helt har missat att det finns en produkt som gör livet mycket enklare under mensen för de allra flesta som använder den.

Ett annat samtalsämne vi sällan berör är preventivmedel, och effekten de har på våra liv. I våras tog jag äntligen itu med beslutet att sluta skydda mig från graviditet med hormoner, och köpte en p-dator. Jag hade länge känt frustration över att proppa i mig hormoner i form av p-piller, och det faktum att det inte finns p-piller för dem med penis på marknaden till följd av låg efterfrågan. När jag glatt berättade för vänner (icke homosexuella och med med livmoder) om inköpet som nu gjorde att jag slapp experimentera med min kropp fick jag förvånansvärt ofta svaret att de själva alltid vägrat p-piller och använt kondom även i fasta relationer. Jag kände mig rätt paff, och lite blåst. Varför pratar vi inte om sånt här?

Både mens och preventivmedel är en så stor del av livet för många av oss, och det borde vara högprioriterat att hitta lösningar som är så bekväma och hälsosamma som möjligt. Jag är övertygad om att skälet till varför vi inte pratar mer om dessa ämnen är för att det finns tabun kring dem, och för att personer som är kvinnor har lärt oss att inte prioritera sådant som rör vårt kroppsliga och sexuella hälsa särskilt högt. Vi bär på ett arv av skam kopplat till våra kroppar.

Jag skulle vilja avsluta med att slå ett slag för just p-datorn och menskoppen. P-datorn jag använder kostade dyra pengar, har ett hopplöst gränssnitt och är allmänt användarovänlig. Trots det är jag nöjd, speciellt med tanke på all negativ publicitet som omgärdat p-pillren den senaste tiden. De går att köpa på avbetalning, och efter ett antal år har du tjänat in kostnaden, cirka 3700 kronor, jämfört med p-piller. Läs gärna mer på Hej Blekk om du är nyfiken på hur en p-dator fungerar.

Vad gäller menskoppar är jag odelat positiv, och vill varmt rekommendera alla med mens att införskaffa en omedelbart! De kostar cirka 300 kronor, vilket ju blir en obetydlig summa ganska snart då engångsskydd ganska snabbt passerar den summan. Menskoppen är ett miljövänligt alternativ till engångsartiklar som bindor och tamponger, är mer skonsam mot slemhinnorna, och tillåter dig att inte behöva tänka särskilt mycket på att du har mens. I min mening känns den som det mest fräscha alternativet, och har gjort blödningarna så mycket mindre besvärliga.






1 kommentar:

  1. Hej! Bra inlägg! Jag vill tipsa om ett alternativ till p-datorn som har fungerat jättebra för mig. Det är en app som fungerar på, i princip, samma sätt som p-datorn och är väldigt enkel att använda. När jag skaffade appen kostade den 399 kr för ett år och då fick jag även med en termometer med två decimalers noggrannhet. Vet inte om det blir billigare än en p-dator om man tar den på avbetalning (?), men man kan välja att betala årsvis och avsluta när man vill. Appen heter NaturalCycles (www.naturalcycles.com). /Cecilia

    SvaraRadera