tisdag 18 november 2014

Medley, fritidsnämnden och en stor facepalm

Vi kan sägas ha vunnit kampen om lika klädkrav i simhallen oavsett kön i Umeå nu, efter ett år av aktivism och dialog med fritidsnämnden och Medley simhall. Igår gick de två lokaltidningarna ut med nyheten, och vi är såklart glada över att den ruttna sexism, tvångssexualisering, moralism och transfobi som förvägrat oss samma rättigheter gällande klädsel till slut fick stå tillbaka år 2014. Det finns dock ett förbehåll som ger smolk i glädjebägaren, och det är detta:

"För att alla ska trivas rekommenderas baddräkt eller bikini som badklädsel för besökare som identifierar sig som kvinnor."

Tillåt mig småle. Ok, så nu är det inte längre så att alla bröst som sitter på en person med livmoder och som genomgått puberteten är sexuella (nej förlåt, redan ettåringar har ju bikiniöverdel, så deras bröst är visst sexuella redan då!)? Det är alltså identiteten och inte kroppsformen sexualiseringen hänger på numera!? Om jag tolkar det hela rätt så rekommenderas tex. en transkvinna som har platt byst, vilken kanske är täckt av hår, samt bärare av en penis, att bära överdel, eftersom hon identifierar sig som kvinna? Men den transman som har lika stora bröst som ciskvinnan i hans sällskap rekommenderas inte att bära överdel? Det är alltså identiteten hos individerna som avgör ifall trevnaden i simhallen påverkas av bara bröst eller inte?

Medley och fritidsnämnden vet ni vad jag misstänker? Jo, jag tror att detta förbehåll handlar om att ni visst anser att det finns kvinnobröst och mansbröst, och att den första kategorin är sexuellt laddade, men inte den andra. Ni försöker vara inkluderande och öppna, men faller pladask från treans trampolin här. Genom ert förbehåll visar ni tydligt att det är skillnad på bröst och bröst, och säger åt oss med tvångssexualiserade kroppar att tvångssexualiseringen kvarstår, eftersom våra bara bröst inverkar negativt på trivseln i lokalen. Jag är glad att ni tog ert förnuft till fånga och slutade agera talibaner genom att tillkalla polis när vi visar brösten, men ni inser kanske själva att nästa steg är att släppa idén om att ta sig rätten att avgöra vilkas kroppar som ska sexualiseras och inte?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar