onsdag 22 mars 2017

Prostitution igen

Nedanstående är klippt från Nina Rungs debattartikel i Metro idag

"Av kvinnorna i prostitution i Sverige i dag kommer den absoluta majoriteten från de fattigaste länderna i världen. Från Rumänien, Bulgarien, Litauen och Nigeria. Det är kvinnor utan andra val, ofta med både hemlöshet och våld i bagaget när de väl hamnar i människohandlarnas händer. Och för många av de svenska flickor och kvinnor i prostitution finns ofta övergrepp, självskada, missbruk och psykisk ohälsa i ryggsäcken."


Sexköpspeppade män och somliga liberalfeminister kämpar ju i detta extremindividualistiska tidevarv för att sexköp ska avstigmatiseras, ses som vilket yrke som helst och att låta alla berättelser om lyckliga "sexarbetare" få stå i centrum av debatten. Men vänta här nu, vad är det Nina Rung, kriminolog, skriver här ovan? Hmm, forskningen visar alltså att det handlar om ett yrke med helt omänskliga arbetsförhållanden, en modern slavhandel rentav! Det kanske vore bra att börja med att kämpa för alla som faller offer för detta innan en börjar kämpa för rätten att sälja/köpa sex? Det framstår inte som liiiiiite osolidariskt och egoistiskt att på ideologisk grund och idéer om vad sex kan innebära få branschenen att framstå som normal och reko, samtidigt som verkligheten ser ut såhär?


Jag tänkte att vi kan snacka torskar lite utifrån detta. 


Tänk er att vi idag hade betraktat sexköp som något helt naturligt. Inga konstigheter. Tänk er (nu vänder jag mig inte till er som köper sex, för ni är förmodligen helt tillfreds med vad ni sysslar med) att ni träffar en man på en jobbmiddag/krogen/fest/gymmet eller whatever och ni börjar småprata. Så berättar han att han brukar gå och få sig en avsugning hos "sin" sexarbetare en gång i månaden. Jag bara undrar, skulle inget skava hos er? Med tanke på att majoriteten av alla prostituerade är extremt utsatta, kommer från en trasig bakgrund och inte ser sig ha något annat val? Eller med tanke på att sex är något som vanligtvis sker mellan personer baserat på ömsesidig kåthet och utan utbyte av pengar? Sexköp sker mellan en part som vill och en part som inte vill. Pengarna är mutan för att säljaren ska tycka att det är "värt" att genomföra akten. Det skulle inte skava att hänga med en man som helt öppet berättar att han begår dessa handlingar? Att han betalar någon för att "ställa upp" på sex? Vill ni själva ha sex med någon som inte tycker att det nödvändigtvis behöver bygga på ömsesidig kåthet, utan är nöjd så länge någon kan betalas att ställa upp med en kroppsöppning?


Detta inlägg baseras på att jag är trött på retoriken som bara fokuserar på säljaren, på solskenshistorier och som tar stopp vid upprörda vittnesmål som säger att vi som är kritiska saknar tolkningsföreträde eller lider av "horfobi". Ursäkta mig, men det är knappast feminister som lider av en nedlåtande syn på prostituerade. De flesta av oss håller vikten av att betrakta alla kvinnor som sörjbara, respektabla och lika mycket värda mycket högt. Att se förtrycket och det helvete som omgärdar prostitutionen är att vara solidarisk. Om feminismen endast lyfte fram solskenshistorierna i patriarkatet och struntade i strukturerna så vore den inte värd ett dyft. Att dölja männen som köper sex i debatten har varit köparnas och sexliberalfeministernas främsta strategi för att vinna opinion. Låt oss inte gå på det mer nu!Inga kommentarer:

Skicka en kommentar