tisdag 16 juni 2015

Inte alla män, men nästan bara män

En man som heter Mattias skjuter vilt omkring sig och dödar sju personer med ett automatvapen. Männen som köper Aftonbladets lösnummer förfasas och undrar vart världen är på väg.

En man som heter John skjuter prick på elva människor han anser har fel hudfärg för att få bo i Sverige. Män med rakade huvuden hävdar att förintelsen aldrig ägde rum.

En man som heter Helge anstiftar ett mord på sin fru. Männen med alias bakom sina datorskärmar kommenterar på någon artikel om vårdnadstvister.

Tre män som heter Andreas, Tony och Jackie avrättar två poliser efter ett bankrån. Män pratar om detta vid fikabordet, under almanackan prydd med kvinnor som har silikonbröst och stringtrosor.

En man som heter Niklas begår en lång rad överfallsvåldtäkter. Till slut våldtar han en kvinna, biter av henne örat, bryter av hennes ena ben och försöker dränka henne. Männen på Flashback diskuterar hur många män som blir oskyldigt anklagade för våldtäkt.

En man som heter Anders mördar 77 människor i ett terrordåd. Männen i facebookflödena fördömer den psykiskt sjuka galningen, och trycker "gilla" på sidor med svenska flaggor i profilen.

En man som heter Niklas överfaller fjorton kvinnor och flickor, och våldtar sex av dem i Örebro. Männen med datorerna skakar på huvudet åt artiklar om ordet "hen", och diskuterar vilken sexuell läggning spelarna i det så kallade "damlandslaget" i fotboll kan tänkas ha.

En man som heter Anders mördar en flicka på väg hem, och döms även för ett våldtäktsförsök och ytterligare ett mord. Männen som kommenterar hatar de där ensamma galningarna, men kämpar för att pojkar ska få vara pojkar och leka krig.

En man som heter Göran gör sig känd som polischefen som kämpar för jämställdhet, men begår samtidigt grova våldtäkter och raggar på barn. Männen som hatar kvinnliga journalister på nätet skickar mail till dem bara de andas ord som "genus".

En man som heter något i stil med Hassan, Mohammed, Bojan, Dragan, Ali, Ahmed, Omar, Bogdan, Zoran eller Suleyman begår en våldtäkt, eller ett mord. Facebook, Twitter, Flashback och samtliga rasistsajter svämmar över av män som påpekar förövarens grupptillhörighet. Ja, att han har en namn som klingar utländskt. Att problematisera det faktum att han- likt alla ovan nämnda brottslingar- är man, skulle de aldrig drömma om.

12 kommentarer:

 1. Bästa du skrivit hitills! /Björn A

  SvaraRadera
 2. ”En man som heter Helge anstiftar ett mord på sin fru. Männen med alias bakom sina datorskärmar kommenterar på någon artikel om vårdnadstvister.”

  Vad är poängen här? Att män inte ska tillåtas diskutera vårdnadstvister för att Helge har gjort något hemskt? Att det ena leder till det andra?

  SvaraRadera
 3. "Att problematisera det faktum att han- likt alla ovan nämnda brottslingar- är man, skulle de aldrig drömma om."

  Generellt sett har män inga problem med att acceptera att de flesta våldsbrott begås av män. Människor begår dock inte hemska handlingar enbart pga. av deras kön utan uppväxt eller sjukdomar spelar en avgörande roll.

  UPPVÄXTER:
  * Breivik blev våldtagen samt fysiskt och verbalt misshandlad av sin mor från ung ålder.
  http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/europe/norway/9592433/Anders-Behring-Breiviks-mother-sexualised-him-when-he-was-four.html

  * Gärningsmännen som handlade den 11/9-01 blev indoktrinerade med hemska dogmer från koranen från ung ålder.

  SJUKDOM:
  * Charles Whitman misstänkte att hans plötsligt förändrade beteende berodde på någon form av hjärnskada. Innan dådet skrev han en förfrågan om att få sin hjärna undersökt efter sin död. Under obduktionen upptäcktes en hjärntumör.

  Men... Varför är det fel att män diskuterar vårdnadstvister eller falska våldtäktsanklagelser?

  SvaraRadera
 4. Ja va bra! Men var är kvinnorna i statistiken? Vill man ha ett jämställt samhälle behöver vi kvinnor som tar för sig och sticker ut hakar. Att räkna med att män skall skall "stanna upp" för att vänta in kvinnorna i samhället är ju inte speciellt realistiskt. Kvinnan behöver som sagt sticka ut hakan och arbeta för att ta plats. Kanske även i sådannahär typer av sammanhang som du summerat ovan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad vill du ha sagt? Att kvinnor borde börja utöva våld mer. Jag orkar fan inte. Män ska backa. Kvinnor har idag högre betyg och är överrepresenterade på högskolorna, men män får fortfarande högre lön. Sluta för fan att lägga ansvaret för jämställdheten på kvinnorna!

   Radera
 5. http://www.expressen.se/debatt/i-fororten-vaxer-mannens-diktatur/
  Här har du nått att bita i om du vågar ta i en så opolitiskt korrekt och svårknäckt nöt.
  Eller så kan du fortsätta plocka lätta poäng

  //Andreas

  SvaraRadera
  Svar
  1. ... eller så kan du inse att männen i artikeln bara lever i ett starkare uttryck för samma patriarkala strukturer som svenskfödda män. Det förändrar inte min poäng: Att oavsett etnisk bakgrund så är nästan alla våldsutövare män.

   Radera
 6. Bra text! Jag har fått en massa rasister som hittat min blogg, jag publicerar inte deras kommentarer, istället skriver jag om dem. Och jag har länkat hit nu också. https://erikaaberg.wordpress.com/2015/06/23/kommentar-avpixlat-skriver-ju-sanningen-da-invandrare-valdtar/

  SvaraRadera
 7. Så. Jävla. Bra. Skrivet.

  SvaraRadera
 8. ...eller än mer, dumma i huvudet.
  För att de som gör detta, inte gör det för att de är män, utan för att de har sina värderingar och sin moral, helt åt skogen. Jag försvarar inte ovanstående fenomen. Däremot tycker jag att inlägg som detta lika gärna kan verka kontraproduktivt. Jag har två döttrar, som jag självklart vill ge de bästa förutsättningarna jag kan till ett tryggt och bra liv. Min ena dotter är lite hundrädd. Ibland är jag rädd att inlägg som dessa i framtiden kommer leda till en generation av kvinnor som är "manrädda". Där man tar för givet att alla "män" är mördare och våldtäktsmän, tills motsatsen är bevisad. Vid flera tillfällen (även om det var många år sedan nu) har jag, på väg hem från krogen, valt att vika av och ta en annan väg för att jag märkt att nån tjej framför blivit uppenbart stressad av att jag knappat in på henne. Ingen skall behöva känna så.
  Det säger sig självt att män är problemet i mäns våld mot kvinnor. Tvärt om i kvinnors våld mot män, för det finns ju också tyvärr, om än i betydligt mindre utsträckning.
  Min poäng i det hela är att alla är oavsett färg, form eller kön, människor. Människor kan vara snälla, fina, underbara varelser likväl som vidriga kräk som i dina exempel ovan.
  Så upp till kamp! Vi mot dom! Inte män mot kvinnor, utan goda mot onda!

  Med vänlig hälsning,
  Marcus (en man som inte ens använder f*tta som skällsord)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Läs detta Marcus: http://vardagsrasismen.nu/2015/06/25/alla-kanner-en-valdtaktsman-alla/

   Jag tänker inte applådera dig för att du inte använt fitta som skällsord. Sorry. Skriv gärna ut ordet nästa gång; det är ett fint ord!

   Radera
 9. Fick mig att tänka ett extra varv.
  Bra blog f.ö, även för en normvit cisman :)
  /Kalle

  SvaraRadera